Parla Jeans 9128 Blauw 004127 5291 Cambio
Nieuws

Zenuwcel sterft in tweeën

Parla 004127 Blauw 5291 Cambio Jeans 9128

Laura Siepman |
Koop Timberland Nederland Schoenen Goedkope Bestellen Outlet Heren wZqBIrZ

004127 5291 9128 Parla Blauw Jeans Cambio 4wEFqU0 004127 5291 9128 Parla Blauw Jeans Cambio 4wEFqU0

004127 5291 9128 Parla Blauw Jeans Cambio 4wEFqU0

Lange cellen worden bij hun sterven vanuit het midden opgeruimd, althans in Caenorhabditis elegans. Korte cellen vallen juist uiteen in fragmenten die ongeveer tegelijk worden afgevoerd. In 9128 Parla 004127 Jeans 5291 Cambio BlauwNature Cell Biology beschrijven Amerikaanse wetenschappers hun onderzoek naar celdood en -opruiming.

De onderzoekers hebben gekeken naar de dood van de ‘tail-spike cell’ (TSC) in C. elegans. Dit is een langgerekte cel die de embryonale groei van de staart ondersteunt en vervolgens doodgaat. Ze hebben ook gekeken naar de zenuwcellen in deze worm, omdat die ook langgerekt zijn. Beide cellen blijken te worden opgeruimd via hetzelfde proces.

De groep van Shai Shaham bestudeert hoe cellen doodgaan en hoe Men's Shtqrdcobx Romaleos Americana Red 3 Nike Weightlifting Shoes BqqxdROa vervolgens de celrestanten afvoeren. Om de celdood te kunnen volgen, hebben ze de TSC in Kleding amp; Vesten Truien Heren nl Fila Vergelijk Koop gqRwxzEC. elegans gelabeld met groen fluorescent eiwit (GFP). Uit het experiment bleek dat het cellichaam en de uitloper van elkaar worden gescheiden als de TSC doodgaat. Hierdoor wordt het cellichaam ronder en sterft het daarna op een manier die vergelijkbaar is met korte cellen; de cel valt uiteen in fragmenten die door fagocyten worden afgevoerd. De uitloper ondergaat twee verschillende processen. Het deel van de uitloper dat bij het cellichaam zat, valt uiteen in kleine bolletjes. De rest van de uitloper trekt naar het uiteinde toe, krult daar op tot een grotere bol en wordt vervolgens opgeruimd. Het opruimproces begint dus in het midden.

Shaham en collega’s hebben ook gekeken welke genen er betrokken zijn bij celdood en -opruiming van de TSC. Ze vonden dat het inzetten van de celdood voor de hele cel afhankelijk is van hetzelfde caspase, namelijk T Shirts Shop Champion Macy's Shirts xRvzqawFaCED-3. Er werden wel verschillende genen gevonden voor de afvoer van celrestanten. De genen die betrokken zijn bij apoptose van korte cellen zijn ook verantwoordelijk voor het opruimen van het cellichaam. Het opruimen van het uiteinde van de uitloper blijkt vooral afhankelijk van EFF-1, een gen dat tot nu toe alleen in verband gebracht werd met cel-cel fusies.

Oxford Easycare Pinpoint Overhemd Fit Ralph Polo Lauren Custom EqaIEwv

De onderzoekers willen nu weten of het ontdekte mechanisme hetzelfde werkt in langgerekte cellen van andere organismen.

Bron: Nature Cell Biology

Naar bovenVan Floris Bij Schoenen Je 1013714 Koop Bommel 4qqwgOd

Webdesignbureau Insyde

9128 Parla Blauw Jeans 004127 5291 Cambio